Участие в конференция в Баку Република Азербайджан

Изх. № РУО1-33339/26.09.2024 г.

 

ДО ДИРЕКТОРИТЕ

НА СТОЛИЧНИТЕ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ИНСТИТУЦИИ

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО/УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИРЕКТОР,

Във връзка с писмо с вх. № РУО1-32750/29.09.2024 г. Ви уведомявам, че в министерството на образованието и науката е постъпило писмо до министъра на образованието и науката на Република България проф. Галин Цоков от министъра на образованието и науката на Република Азербайджан г-н Емин Амрулаев, в което азербайджанската страна уведомява следното:

В контекста на предстоящата Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP 29) – Баку, Република Азербайджан, 11-22 ноември 2024 г., е предвидено провеждането на ежегодния Международен Steam фестивал, в периода 23-26 октомври т.г. (International STEAM Azerbaijan Festival), чието четвърто издание ще бъде посветено на климатичните промени, околната среда и енергетиката и има за цел засилване на интереса и повишаване на нивото на осведоменост на младите хора по въпросите на изменението на климата. Отправя се покана към български ученици и студенти с високи постижения в областта на образованието да вземат участие в четвъртото издание на фестивала, който има и конкурсен характер. Международно експертно жури ще определи най-добре представилите се участници.

Целевата група участници са екипи от ученици от общообразователни, професионални и средни училища, както и студенти от висши училища, които могат да участват в редица състезателни категории в областта на точните науки и иновациите.

Г-н Играр Назаров, ръководител на проекта “STEAM Азербайджан”; тел.: + 9945 1206 7818; e-mail: [email protected], е лице за директен контакт със заинтересованите български училища, в т.ч. при възникване на допълнителни въпроси и потвърждаване на участие. Подробна информация за фестивала е публикувана на следния линк: https://saf.steam.edu.az/en.

Бихме искали да отбележим, че по време на третото издание на фестивала, в периода 04 – 09 декември 2023 г., учениците от STEM отбора на 18. СУ „Уилям Гладстон“ са спечелили бронзови медали. На церемонията по откриването и закриването на фестивала екипът на 18 СУ. е осъществил срещи с министъра на науката и образованието на Азербайджан, г-н Емин Амрулаев, както и обмен на добри практики с ръководителите на проекта “STEAM Азербайджан”.

Този фестивал представлява една добра възможност за изява на наши талантливи ученици и студенти и установяване на полезни контакти.

Във заключение, бих искала да насоча Вашето внимание към разнородния характер и динамика на събитията в международен аспект през последните години. В тази връзка дирекция „Ситуационен център“ на МВнР препоръчва периодично да се следи публикуваната на страницата на МВнР актуална информация, където за всяка страна се публикува актуална информация (с 5 степени на риск, от които 5 е най-високата степен, и да не се предприемат пътувания до страни с висока степен на риск (освен в случай на крайна необходимост).

С последната актуализация от 30 август 2024 г. нивото на риск за Азербайджан е понижено, от Ниво 3: „Повишено ниво на риск (препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост)“ до Ниво 2: Повишено внимание (осведомете се подробно за актуалната обстановка в страната), https://www.mfa.bg/bg/embassyinfo/azerbaijan.

 

В случай че бъде организирано участие на екипи от Вашето училище, с потвърдено участие в кореспонденция с горепосоченото лице за контакт от азербайджанска страна, моля в срок до 15 октомври да  бъдат предоставени координатите на участниците  (имена, длъжност/позиция, клас, ел. адрес, тел.), за да бъдат изпратени до Посолството на Р България в Азербайджан, съгласно установения дипломатически ред както и да бъде предоставена обратна връзка за участниците до Посолството на Р Азербайджан в София.

 

Д-Р ВАНЯ КАСТРЕВА

НАЧАЛНИК НА РУО – СОФИЯ-ГРАД