Конкурс за изработване на модели на обекти, явления и процеси „Биологията интересна и достъпна“

Изх. РУО1 – 9664/ 04.05.2020 г.

 

ДО ДИРЕКТОРИТЕ НА 

УЧИЛИЩАТА

В ГРАД СОФИЯ

 

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО, УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИРЕКТОР,

Във връзка с въведеното извънредно положение за ограничаване разпространението на новия коронавирус 2019, причиняващ заболяването COVID-19, организаторите, РУО – София-град, Регионален методичен съвет по биология и катедра „Методика на обучението по биология“ към СУ „Климент Охридски“, отлагат за есента на учебната 2020/ 2021 г. обявения за 17.05.2020 г. конкурс за изработване на модели на обекти, явления и процеси „Биологията интересна и достъпна“ (писмо № Изх. РУО1 – 1886/ 23.01.2020 г.).

Темата на конкурса: „Микросвят – структура, функция, адаптация и фундаменталното му значение за живота на Земята“, изключително актуална в настоящия момент, се запазва.

Коронавирусът (SARS-CoV-2), наречен тежък остър респираторен синдром коронавирус2, появил се отскоро в резултат на мутации, е един от представителите на Микросвета. Изумителен е фактът, че една частица с наноразмери успява да зарази над три милиона хора за кратко време и е причина за кризата в света. Но още по-изумително е многообразието от съществуващи невидими форми на живот, представени от: 1. Неклетъчни форми: вируси, с огромното им разнообразие по отношение на симетрията на капсида, вирусния  геном, начина на разпространение, начина на проникване и възпроизвеждане в клетките, патогенността и патологичните изменения, които причиняват на клетките и др.; бактериофаги – вируси, които поразяват бактериите; още по-просто устроените от вирусите инфекциозни агенти – вироиди и приони. 2. Прокариотни организмимикоплазми, рикетсии, хламидии, същински бактерии, цианобактерии, актиномицети и др. – представени от десетки хиляди вида, показващи огромно разнообразие по отношение на форма на клетката, тип на обмяна, адаптация, значение за природата и за човека и т.н. 3. Едноклетъчни еукариотни организми – дрожди, плесени, протозои, водорасли и др. – показващи огромно разнообразие по форма, структура на клетката, движение, размножаване, адаптация,  патогенност и др.

Многообразието и разпространението на микроскопичните обекти е важна тяхна характеристика, но не и единственото, с което впечатляват, още по-поразително е значението, което имат за живота на Земята: те са първите живи системи, появили се на планетата и предоставили материал за действието на еволюцията; участват във всички звена на хранителните вериги и правят възможен биогеохимичния кръговрат на веществата; изграждат сложни междувидови взаимоотношения, които са в основата на съществуването на многоклетъчните организми – от абсолютно необходими за живота им до причинители на многобройни заболявания; използването им от човека в древността и в днешно време е довело до разработването на съвременни биотехнологични направления. Накратко – те са много полезни, но могат да бъдат и  много опасни и поставят под заплаха дори съществуването на живота на планетата Земя.

Методът на моделирането е класически метод на обучение, но изключително подходящ при усвояване на трудно и абстрактно учебно съдържание по природни науки. Изработването на модел е сложен и продължителен процес, който изисква предварително задълбочено проучване, осмисляне на различни страни на моделирания обект, творческо представяне в модел и презентиране. Възможността да се направи видим – невидимият свят от микроорганизми и протисти, определя моделирането като незаменим метод, при изучаването на света на невидимите форми на живот.

Конкурсът се предвижда да бъде проведен през есента на учебната 2020/ 2021 г., във време, в което обстановката в страната позволява провеждането му, за което ще бъдете своевременно уведомени. Онлайн обучението и утвърдилите се нови начини на комуникация на учениците с учителите по природни науки са допълнителни възможности за успешен творчески процес.

 

Д-Р ВАНЯ КАСТРЕВА

НАЧАЛНИК НА РУО – СОФИЯ-ГРАД