Национален конкурс „Млади таланти“

Изх. № РУО1-4805/15.02.2024 г.

 

ДО ДИРЕКТОРИТЕ НА

УЧИЛИЩАТА В ГРАД СОФИЯ

 

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО/УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИРЕКТОР,

Във връзка с писмо на МОН с № 9105-41/12.02.2024 г., вх. № РУО1-4334/12.02.2024 г., Ви уведомявам, че Министерство на образованието и науката е организатор на Националния конкурс „Млади таланти“. Той се провежда от 1999 г. и представлява възможност за насърчаване на младите хора – ученици и студенти, притежаващи потенциал и проявяващи интерес към науката и към провеждането на научни изследвания и иновации. Регламентът за участие в Националния конкурс предвижда подготовка на научноизследователски и иновативни проекти в категориите: Биология, Химия, Информатика, Инженерни науки, Материалознание, Математика, Медицина, Физика, Социални и хуманитарни науки, Екология.

Тази година 26 Национален конкурс ще се проведе в периода 17-19 април 2024 г., а крайният срок за подаване на проекти е до 22 март 2024 г., на имейли:[email protected] и на [email protected].

Класиралите се на първите три места в Националния конкурс представят България на Европейския конкурс за млади учени (EUCYS), който е част от инициативите на Европейската общност за насърчаване на научното творчество сред младото поколение и ще се проведе през месец септември в гр. Катовице, Полша.

За участието си в двата форума участниците получават парична награда в размер на 2000 лв. на проект.

Три проекта получават право на участие в Европейското младежко научно изложение EXPO Science Europe, което е планирано за месец октомври в гр. Сараево, Босна и Херциговина.

Три проекта получават поощрителни награди по 1500 лв.

Регламентът и регистрационната форма за участие са публикувани на страницата на МОН, раздел „Наука“.

 

Д-Р ВАНЯ КАСТРЕВА

НАЧАЛНИК НА РУО СОФИЯ-ГРАД