Покана от Атлантическия клуб в България за участие във второто издание на „Ало, Космос“ Говори България!“

Изх. № РУO1-32533/02.09.2022 г.

ДО

ДИРЕКТОРИТЕ НА

УЧИЛИЩАТА В ГРАД СОФИЯ

 

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО/ УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИРЕКТОР,

 

Във връзка с писмо на МОН с № 9105-207/30.08.2022 г., вх. № РУО 1-32073/ 30.08.2022 г., по повод постъпила покана от Атлантическия клуб в България за участие във второто издание на „Ало, Космос“ Говори България!“, Ви уведомявам следното:

На 13.09.2022 г., вторник, в София Тех Парк, с подкрепата на Посолството на САЩ в София и НАСА (Хюстън) ще се осъществи видеоконферентна връзка на живо с Международната космическа станция. Предвидено е награждаване на първото издание на „Ало, Космос! Говори България!“. Това е изключителна възможност за учениците от цялата страна, както и от Европа да зададат своите въпроси директно към астронавтите от НАСА и ЕКА.

Първото издание е проведено през 1921 г. с астронавтите Томас Песке и Марк Ванде Хей от борда на Международната космическа станция, които в реално време отговаряха на ученическите въпроси, подбрани чрез международен конкурс от професионално жури. Историческото събитие е предавано на живо по телевизия НАСА, социалните мрежи и българските телевизионни канали.

През 2022 г. се предоставя възможност на учениците за по-смели мечти. Предвижда се: жива връзка с първата майка астронавт от НАСА – Ана Фишър; виртуална разходка из ЦЕРН (Женева); демонстрационен полигон над небето на София Тех Парк от световния рекордьор Николай Калайджиев; експеримент по „базисна телепортация“ – квантова комуникация, основана върху квантовата физика и поляризацията на квантите на светлината със специалното участие на доц. Лъчезар Георгиев, директор на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика (БАН), научен ръководител на КВАЗАР и представител на България в борда на Европейската инициатива EuroQCI, European Quantum Communication Infrastrukture, както и популярни лекции от водещи специалисти; разнообразни работилници и щандове (напр. LEGO Education – Build to Launch, Лаборатория за ракетно гориво и космически храни), включително и развлекатална вечерна програма. Събитието е безплатно и се провежда в рамките на целия ден на 13.09.2022 г. от 9:00 часа до 19:00 часа.

Министерство на образованието и науката е активен партньор на събитието като продължение на политиката за развитие на дарбите и заложбите на учениците, в областта на STEM знанието и неговия приложен характер.

Във връзка с гореизложеното приложено Ви изпращам изискванията за участие във второто издание на „Ало, Космос“ Говори България!“ и координатите на госпожа Ейнджъл Антонова, мениджър „Програми и проекти“, e-mail: [email protected], тел. 359 88 33 03 043.

 

Приложение: съгласно текста

 

Д-Р ВАНЯ КАСТРЕВА

НАЧАЛНИК НА РУО

СОФИЯ-ГРАД