Проверка на индивидуалните карти на учениците от групите за допълнително обучение по проект BG05M2ОP001-2.011-0001-С01 „Подкрепа за успех“, финансиран по ОП НОИР

Изх. №  РУО1-7753/09.03.2021 г.

ДО

ДИРЕКТОРИТЕ НА УЧИЛИЩАТА,

ВКЛЮЧЕНИ В ПРОЕКТ „ПОДКРЕПА ЗА УСПЕХ“

 

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО/УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИРЕКТОР,

Във връзка с предстоящата верификация на Осмия междинен отчет за изпълнението на проект BG05M20P001 -2.011-0001 „Подкрепа за успех“ от Управляващия орган на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж Ви информирам, че от предходни проверки са получени бележки за неточности и констатирани повтарящи се грешки на училищата, свързани с попълването на индивидуалните карти на учениците, включени в групите за допълнително обучение по проекта.

Установени са противоречия между отбелязвания в индивидуалната карта статус „няма риск от отпадане“ съгласно Инструмент № 15 и останалата информация от картата, която не доказва, че съответните ученици са част от целевата група на проекта, т.е. с идентифициран риск от отпадане от образователната система.

Моля в срок до 18.03.2021 г. да извършите проверки и евентуално да направите корекции в попълнената информация, както следва:

  1. Да се попълни липсваща информация в картите, свързана с липса на мнение на родител, непопълнени идентифицирани конкретни затруднения по учебен предмет и пр.
  2. Да се отбележи коректно информацията в картите, свързана с пропуските в знанията на учениците по т. 1 и т. 3 и с рисковия му потенциал по т. 4 от нея, така че като цяло да показва, че ученикът е в риск от отпадане.
  3. Попълваната информация в картите да съответства на въведената информация в електронната платформа (например различия в посочения брой часове, определени за допълнително обучение на ученика).
  4. В случай че информацията в картите по т. 1 и т. 3 показва наличие на системни пропуски в овладяването на учебното съдържание, а в т. 4 е отбелязано, че няма риск от отпадане, в индивидуалното портфолио следва да бъдат налични доказателства за съответните пропуски, които при поискване на УО да се приложат и в информационната система на проекта. Необходимо е във всяка индивидуална карта да бъде вписано изрично пояснение, че съответният ученик е в риск от отпадане и затова има нужда от допълнително обучение по проекта.

 

  1. В случай че при проверката се констатира наличие на неактуализирани индивидуални карти, в които е посочено, че „Няма риск от отпадане“, е необходимо да се предостави доказателство за попълваната информация за установен риск в т. 3, с което ще се гарантира, че всеки ученик, включен в група за допълнително обучение по проекта, е в риск от отпадане от образователната система.

Напомням, че в групите за допълнително обучение по проект „Подкрепа за успех“ следва да се включват ученици с идентифицирани сходни индивидуални пропуски и затруднения, за които, в резултат от прилагането на тестовете по проекта, е определена еднаква продължителност на допълнителното обучение по съответния учебен предмет.

 

Д-Р ВАНЯ КАСТРЕВА

НАЧАЛНИК НА РУО –

СОФИЯ-ГРАД